Uwindex
Image default
Aanbiedingen

Hoe een ontslag uit het werk te overleven

vacatures

Ontslagen worden is een van de moeilijkste ervaringen die je in je carrière kunt meemaken. Als acteercoach ben ik persoonlijk getuige geweest van de schok, het verdriet en de ongerustheid die hiermee gepaard gaan. Ontslagen worden kan leiden tot hulpeloosheid en twijfel aan jezelf in de vorm van een beangstigend verlies van controle en de stem van een meedogenloze interne criticus – vooral als je collega’s hun baan behouden.

Het hangt van uw perceptie af hoe succesvol u doorgaat naar de volgende fase van uw carrière en leven. Terwijl je tijdelijk de grond onder je voeten wegslaat, zal het je carrière niet verpesten als je weet hoe je kunt bepalen hoe je je voelt over wat er is gebeurd.

In samenwerking met senior executives die ontslagen zijn, heb ik gezien hoe sommigen zich verenigden, vooruit gingen en uiteindelijk slagen, terwijl anderen vastlopen in een cyclus van woede en zelfbeschuldiging. Destructieve denkpatronen houden hen in een moeras van mislukkingen, zorgen ervoor dat ze niet in staat zijn om weer grond onder hun voeten te krijgen en over de toekomst te beslissen. Hieronder stel ik drie manieren voor waarop je je innerlijke criticus kunt kalmeren, je stresstolerantie kunt vergroten en productief kunt blijven nadat je bent ontslagen.

Behoud een positieve houding. Om te herstellen van een mislukking, stop je met het steeds opnieuw herhalen van hetzelfde in je hoofd. Dit voegt meer problemen toe dan ze helpt op te lossen. De manier van denken beïnvloedt het herstel na ontslag. Laat me je een voorbeeld geven van de verhalen van twee 50-jarige mannen met wie ik werkte. Laten we ze Owen en Bob noemen.

Owen nam het nieuws van zijn ontslag hard op, hoewel het het resultaat was van een fusie en niet gebaseerd was op de resultaten van zijn werk. Hij bleef zichzelf de schuld geven en vroeg zich af: ‘Hoe kon ik niet zien waar alles naartoe gaat? Ik ben niet geschikt voor de wetenschap en ik zal nooit een andere baan hebben als ik vijftig ben. ‘ In plaats van na te denken over verdere plannen, besteedde Owen tijd aan zichzelf martelen en scrollen door vacatures, waarbij hij steeds meer gefrustreerd raakte. Toen Owen me een paar maanden na zijn ontslag kwam opzoeken, kwam hij ’s ochtends amper uit bed. Hij kon niet van zelfkritiek afkomen, gaf zichzelf constant de schuld van het verlies van zijn baan, terwijl sommige collega’s het hielden – en als gevolg daarvan gleed hij in een depressie.

Bob overleefde ook zijn ontslag, maar handelde anders. Na de eerste schok van het nieuws, werkte hij zijn cv en LinkedIn-pagina bij om te laten zien dat hij op zoek was naar een baan, en begon hij systematisch connecties op te bouwen met zijn publiek. Ondanks dat hij zich zorgen maakte over tijdelijke werkloosheid, bleef hij zichzelf eraan herinneren: “Ik heb marketingvaardigheden en dit is de juiste gelegenheid om te profiteren van mijn carrièremogelijkheden.” Binnen een paar weken had Bob potentiële vacatures gevonden. Meer dan dertig van zijn kennissen spraken af ​​om te helpen bij het vinden van werk.

Het belangrijkste verschil tussen de verhalen van Owen en Bob is niet dat de een zich beter voelt dan de ander nadat hij is ontslagen. Aanvankelijk waren ze allebei even boos over het verlies van hun baan. Maar, in tegenstelling tot Owen, concentreerde Bob zich op het beheersen van de situatie en gaf hij niet constant zelfkritiek.

 

Laat negatieve gedachten het niet overnemen. Het is volkomen normaal dat je vastzit in woede en zelfspot nadat je bent ontslagen, en deze gevoelens kunnen lang in je hoofd blijven hangen. Hoewel het belangrijk is om je bewust te zijn van de gevoelens die gepaard gaan met ontslag, is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan wat je jezelf vertelt en te bepalen of je gevoelens je doelen helpen of belemmeren. Door vragen te stellen aan je innerlijke criticus, kun je de vernietigende cyclus van zelfbeschuldiging stoppen die je ervan weerhoudt om vooruit te komen.

Hier zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende negatieve gedachten die gepaard gaan met vragen die u uzelf kunt stellen om een ​​nuchtere kijk op de toekomst te krijgen.

Dacht: “Ik zou meer kunnen doen en ontslag voorkomen.”

Vraag: “Wat zijn de redenen om aan te nemen dat ik het ontslag had kunnen voorkomen?”

Gedachte: ontslag leidt tot verlies van vaardigheden of een ander nadeel.

Vraag: “Waarom weet ik zeker dat dit zal leiden tot een verslechtering van mijn capaciteiten?”

Dacht: “Ik heb niet het geluk dat ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ben.”

Vraag: “Wat had ertoe kunnen leiden dat mijn baan niet meer werd opgeëist?”

Dacht: “Dit is een ongeluk waarvan ik nooit meer kan herstellen.”

Vraag: “Welke carrièremogelijkheden kan ik nu verkennen?”

 

Verplaats uw aandacht van nadelen naar voordelen. Als je je baan kwijtraakt, probeer je in de regel uit te zoeken wat je verkeerd hebt gedaan en denk je aan allerlei misrekeningen. Door u te concentreren op uw zwakke punten, is de kans groter dat u uw sterke punten vergeet of minimaliseert.

Om een ​​demotiverende benadering te vervangen door een positievere benadering, bekijk je hele carrière. Als je net begint, denk dan eens terug aan je huidige onderwijservaring. Het doel van deze oefening is om erachter te komen welke professionele en persoonlijke tegenslagen je al hebt meegemaakt en welke problemen je hebt aangepakt op weg naar je huidige functie. Bedenk hoe je hebt geleden onder een andere moeilijke situatie die je uiteindelijk hebt overwonnen.

Stel uzelf met dit in gedachten de volgende vragen.

Welke sterke punten heb je gebruikt om je problemen op te lossen?
Wat heb je over jezelf geleerd bij het overwinnen van uitdagingen?
Hoe kunt u uw sterke punten gebruiken in deze overgangsfase van uw carrière?

In een stressbestendigheidstraining ontwikkeld door psychologen aan de Universiteit van Pennsylvania voor het Amerikaanse leger, werken de deelnemers samen en voeren ze zware gevechtsmissies uit met behulp van ontwikkelde teamvaardigheden. Nadat je bent ontslagen, kun je dezelfde aanpak gebruiken door terug te kijken naar situaties waarin je in het verleden gespannen bent geweest.

Met de juiste mindset en proactieve vragen, is de kans groter dat je wordt ontslagen dan dat het mislukt. Het vermogen om uw levensloop te bepalen, de invalshoek te kiezen van waaruit u naar de situatie kijkt en een besef van uw voordelen te ontwikkelen, zijn slechts enkele van de onverwachte voordelen die u te wachten staan ​​nadat u met de bagage van woede en frustratie bent omgegaan. Zoals mijn voormalige cliënt zei toen ik aan een nieuwe baan begon: “Als ik zonder baan was achtergelaten, had ik geweten dat ik een jaar later zo gelukkig zou zijn”.

 

https://vacatures.today/cat/Logistics2.html

 

https://www.vindazo.be